Veranderingen in de woningmarktVeranderingen in de woningmarkt
19 apr. 2023·
Leestijd:

De woningmarkt staat nooit stil. Er zijn continu veranderingen. De grootste verandering van de afgelopen jaren was de verhoging van de huizenprijzen. Dit lijkt nu gelukkig voorbij te zijn. De woningmarkt wordt weer iets vriendelijker.

Overbieden vaak niet meer nodig

Goed nieuws voor iedereen die op zoek is naar een woning! Voor het eerst in 4 jaar wordt er gemiddeld iets minder betaald dan de vraagprijs. Het gaat om 1,3% minder dan de vraagprijs.

Vraagprijs omlaag

Naast dat er minder wordt overboden, daalt de huizenprijs ook. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022 zijn de woningprijzen met 8,2% gedaald. Dit betekent dat een woning nu gemiddeld € 394.000 kost.

Is er dan alleen maar goed nieuws?

Nee, helaas niet. Voor starters en alleenverdieners is het namelijk nog steeds erg lastig om aan een woning te komen. Dit komt door de rentestijging. Je kan veel minder lenen voor een woning. Ondanks de woningprijzen wat naar beneden zijn gegaan, zijn de huizen nog steeds aan de dure kant voor starters en alleenverdieners.

Grote verschillen per regio

Er zijn grote verschillen te zien tussen diverse regio’s van Nederland. Zo zijn de woningprijzen in Groningen 10,7% lager dan in het eerste kwartaal van 2022, terwijl de woningprijzen in Zuid-Limburg maar 1,6% lager zijn.

Benieuwd naar de cijfers over jouw regio? Kijk dan eens op https://www.nvm.nl/wonen/marktinformatie/

Andere interessante nieuwsartikelen

Bouwkundige keuring bij het aankopen van een nieuw huis

De eerste bezichtiging is geweest, dit is echt jouw droomhuis! Vol goede moed ga je naar de tweede bezichtiging. Dan zie je ineens een vochtplek op de muur zitten en die schimmel op het kozijn zat er de eerste keer ook nog niet, toch? Tijdens de bezichtigingen kan het zijn dat je door een roze bril kijkt en hierdoor niet alle gebreken ziet. Hier kan een bouwkundige keuring je voor behoeden.

18 apr. 2024 Meer lezen

NieNoord makelaars
Tolberterstraat 35 A
9351 BB Leek

Back to top