Hoe voeren wij een taxatie uit?Hoe voeren wij een taxatie uit?
22 mei 2023·
Leestijd:

Tijdens een taxatie wordt de waarde van een woning vastgesteld. Dit is nodig om een hypotheek te verkrijgen. Maar hoe bepaalt een taxateur de waarde van jouw woning? Waar wordt naar gekeken en hoelang duurt zo’n taxatie?

Wat is een taxatie?

Een taxatie is een waardebepaling van een woning door een taxateur die de woning bezoekt en inspecteert.

Een taxatie laat je uitvoeren wanneer je een woning wil kopen, verkopen of verzekeren. Ook kan je een taxatie laten uitvoeren als je je huis gaat verbouwen of nadat je jouw huis hebt verbouwd.

Wie voert de taxatie uit?

Een taxatie wordt uitgevoerd door een taxateur. Een taxateur is een persoon die ingeschreven staat in het taxateur register. Ook is het verplicht dat deze persoon aangesloten is bij een belangenvereniging zoals NVM, VBO of VastgoedPro.

Het is gebruikelijk dat een taxateur binnen een bepaalde straal mag taxeren. Woon jij bijvoorbeeld in Emmen en wil je een woning in Breda laten taxeren, dan mag jouw lokale taxateur dit niet doen. Je zal dan dus een taxateur in Breda moeten zoeken.

Waar wordt naar gekeken tijdens een taxatie?

De waarde van een woning wordt bepaald door een aantal aspecten. De taxateur let tijdens de inspectie op deze zaken:

  • Bouwjaar
  • Bestemmingsplan
  • Omgeving en ligging
  • Type huis en indeling
  • Inhoud en oppervlakte
  • Isolatie en energiebesparing
  • Materiaalgebruik
  • Staat van onderhoud
  • De huidige woningmarkt

Hoelang duurt een taxatie?

De taxatie zelf duurt maar tussen de 30 minuten en 1 uur. Daarna zal het taxatierapport uitgewerkt moeten worden. Hoelang dit duurt verschilt per makelaar, maar ga uit van ongeveer een week.

Zo. Dan ben je nu een beetje bijgepraat over taxaties. Heb je alsnog een vraag over het taxatieproces? Wij hebben nog wat informatie op onze website staan. Ook kun je altijd contact met ons opnemen!

Andere interessante nieuwsartikelen

Bouwkundige keuring bij het aankopen van een nieuw huis

De eerste bezichtiging is geweest, dit is echt jouw droomhuis! Vol goede moed ga je naar de tweede bezichtiging. Dan zie je ineens een vochtplek op de muur zitten en die schimmel op het kozijn zat er de eerste keer ook nog niet, toch? Tijdens de bezichtigingen kan het zijn dat je door een roze bril kijkt en hierdoor niet alle gebreken ziet. Hier kan een bouwkundige keuring je voor behoeden.

18 apr. 2024 Meer lezen

NieNoord makelaars
Tolberterstraat 35 A
9351 BB Leek

Back to top