Mijn favorieten

Werkgebied: Leek

Ons Makelaarskantoor is gevestigd in Leek, gemeente Westerkwartier.  Wij zijn dan ook werkzaam in de gemeente Westerkwartier. Naast deze gemeente zijn wij ook veel werkzaam in de gemeente Noordenveld. Deze pagina biedt u de mogelijkheid achtergrond informatie over de Gemeente Westerkwartier te lezen.

Algemene informatie over de gemeente Westerkwartier

De gemeente Westerkwartier bestaat sinds 1 januari 2019 en telt ca. 61.464 inwoners. De gemeente Westerkwartier is ontstaan uit de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn.

Daarvan wonen er meer dan 15.300 in het woongebied Leek-Tolbert; de overige inwoners wonen in Aduard (ca 2.192 inw), Boerakker (ca 648 inw), Briltil (ca 461 inw), Den Ham (ca 287 inw), Den Horn (ca 406 inw), De Wilp (ca 1.675 inw), Doezum (ca 1.125 inw), Enumatil (323 inw), Ezinge (798 inw), Feerwerd (ca. 324 inw), Garnwerd (ca 456 inw), Grijpskerk (ca 2.772 inw), Grootegast (ca 3.432 inw), Jonkersvaart (ca. 248 inw), Kommerzijl (ca 551 inw), Kornhorn (ca 664 inw), Lauwerzijl (ca 205 inw), Lettelbert (ca 161 inw), Lucaswolde (ca 198 inw), Lutjegast (ca 936 inw), Marum (ca. 5.843 inw), Midwolde (ca. 380 inw), Niebert (ca. 659 inw), Niehove (ca. 269 inw), Niekerk (ca. 1.607 inw), Niezijl (ca. 461 inw), Noordhorn (ca. 1.475 inw), Noordwijk (ca. 460 inw), Nuis (ca. 738 inw), Oldehove (ca. 1.511 inw), Oldekerk (ca. 1.246 inw), Oostwolde (ca 628 inw), Opende (ca. 2.466 inw), Pieterzijl (ca. 233 inw), Saaksum (ca. 93 inw), Sebaldeburen (ca. 667 inw), Visvliet (ca. 318 inw), Zevenhuizen (ca. 2.685 inw) en Zuidhorn (ca. 7.699 inw).

De gemeente Westerkwartier is - met een oppervlakte van ruim 369,36 km2. - een vrij uitgestrekte plattelandsgemeente, liggende ten zuidwesten van de stad Groningen, in de gelijknamige provincie.

De gemeente grenst aan de gemeenten Noardeast-Fryslân, Het Hogeland,  Achtkarspelen, Groningen, Smallingerland, Opsterland en Noordenveld, maar ook aan de provincies Friesland en Drenthe. In het noordwesten maakt men duidelijk kennis met het weidse Groninger land, maar het overgrote deel van de gemeente kent een groen coulisselandschap, gevormd door met boomwallen omgeven percelen weilanden en akkerbouw. In het noordwesten is het landschap opener, in het zuidwesten wat bosrijker. Het Leekstermeer ligt, door rietkragen omzoomd, op de noordoost-grens van de gemeente.

Een belangrijke verbindingsweg is de autosnelweg A7 Groningen-Heerenveen (Amsterdam). Verder zijn er goede verbindingen naar Drenthe, Noordwest-Groningen, het Lauwersmeergebied en Zuidoost-Friesland.

Op deze pagina lichten wij de grootste plaats uit de gemeente Westerkwartier, Leek, verder uit:

Bezienswaardigheden in Leek

Hoofdplaats van de gemeente Leek is het gelijknamige dorp. Het heeft als bekendste attractie de borg Nienoord, waar het Nationaal Rijtuigmuseum is gevestigd en waarnaast zich een recreatiepark bevindt met o.a. modeltreinen in verschillende schalen. Tevens is er een groot zwembad (deels overdekt, deels in de openlucht) en een windhondenrenbaan die in winter als ijsbaan gebruikt wordt. Op het landgoed Nienoord bevindt zich ook openluchttheater Podium Nienoord. Aan de rand van het landgoed is camping Westerheerdt gevestigd. Ten noordoosten van het dorp ligt het Leekstermeer (de officiële naam is "Zulthemeer"). Vanaf dit meer kan men in de winter als er genoeg ijs ligt naar alle windstreken schaatsen.

De dorpen Tolbert, Lettelbert en Midwolde hebben bezienswaardige oude dorpskerken. In het centrum van Leek is een kleine kerk gevestigd, die wel als kapel van de vroegere bewoners van Nienoord kan worden beschouwd.

Bedrijven in Leek

Leek is een ondernemende gemeente, een predikaat dat zowel in het heden als het verleden steeds is waargemaakt. Bedrijven zijn vooral geconcentreerd op een vijftal locaties.
Het industrieterrein van Leek is zeer modern en leent zich graag voor innovatieve vernieuwingen.
Bedrijventerrein Leeksterhout is gelegen op een toplocatie langs de Rijksweg A7, gemakkelijk bereikbaar via een rechtstreekse aansluiting op deze snelweg en ontwikkeld op basis van een modern stedenbouwkundig concept. Deze zichtlocatie is bij uitstek geschikt voor bedrijven voor wie representativiteit en uitstraling van groot belang zijn.
De nieuwste locatie, bedrijvenpark Leeksterveld, ligt ten noorden van de A7 het onderscheidt zich door de ruime opzet met veel groen en water. Leeksterveld beschikt voorts over supersnel internet dankzij het eigen glasvezel netwerk.
Leek is ook het winkelcentrum van de regio; het beschikt over twee moderne, overdekte winkelcentra.
 

Openbaar Vervoer vanuit Leek

Het openbaar vervoer wordt verzorgd door QBuzz. Er is vanuit diverse plaatsen een goede verbinding met o.a. Groningen.

Sporten in Leek

Gemeentelijke sportaccommodaties:
 • 2 gymnastieklokalen
 • 3 sporthallen
 • 4 sportparken
 • 2 tennisparken
 • 3 natuurijsbanen
Niet-gemeentelijke sportaccommodaties:
 • 3 sporthallen, fitnesscentra
 • 2 maneges
 • 2 zwembaden

Onderwijs in Leek

 • 4 openbare basisscholen   
 • 5 protestants-christelijke basisscholen       
 • 1 gereformeerde basisschool        
 • voortgezet onderwijs: regionale scholengemeenschap rsg De Borgen, met vestigingen in:
  • Leek          - Lindenborg voor gymnasium/atheneum/HAVO
  • Leek          - Nijeborg voor HAVO/VMBO
  • Roden        - Ronerborg voor Daltononderwijs voor HAVO/VMBO
  • Grootegast - Woldborg voor HAVO/VMBO.
 • muziekonderwijs: Muziekschool Westerkwartier Leek
 • diverse cursussen voor kinderen, jongeren en volwassenen: de Oude Ulo Leek
Bronnen:
www.nl.wikipedia.org/wiki/Leek_(Groningen)
www.gemeentewesterkwartier.nl